sreda, november 30, 2005

Predstavitve v Goriških brdih

Poleg družabnega dela srečanja smo se seznanili tudi s trentnim stanjem našega projekta.
Lučka Ažman je predstavila dosedasnje delo tujih partnerjev in predstvitve njihovih izbranih terasastih območjih. In delovni načrt za naslednje obdobje, ki se predsvem koncentrira okoli naslednjega večjega srečanja in workshopa 20. in 21. januarja v Genovi.




Tomaž Berčič je predstavil stanje na področju kartografije. Posnetek stanja je razdeljen na dvoje izbranih območij glede na katarstreske občine Kožbane v S Brdih in Medane v J Brdih ter pridobljene digaitalne podatke, ki smo jih pridobili od različnih inštitucij.





Franci Petek je predstavil interpretacijo rabe tal iz franciscejskega katastra iz leta 1819 glede na robo tal danes, za naselje Medane in naselje Kožbane.





Blaž Komac je predstavil karte ogroženosti tal zaradi erozijskih dejavnikov in plazenja na območju celotnih brd in bolj podrobno na primerih K.O. Medane in Kožbane.

torek, november 29, 2005

European Environment Agency maps and data

Imajo tudi DMRje za evropo različnih resolucij


Če vas zanimajo podatki in karte različnih z okoljem povezanih virov iz vse Evrope, si oglejte European Environment Agency’s website. Imajo kar nekaj kart in podatkov (tudi iz Slovenjije) pripravljenih za ogled in uporabo na temo rabe tal in ekoloških regij vse Evrope. datoteke so v gif or png formatih in tudi kakšen pdf se najde. Za tisti, ki to želijo so navoljo tudi, podatki v shapefile formatu.

ponedeljek, november 28, 2005

Spoznavanje terena



















V znamenju slabega vremena se je čez vikend zbral v Goriških brdih slovenski del ekipe ALPTERja. Kjub temu, da nas je že na začetku ogleda terena zajel sneg, mraz in slabo vreme, smo se mu kjub temu dolgo in odločno upirali. Svoja premaražena telesca smo poskušali ogreti z predstavitvijo vinske kleti Dobrovo in palete njihovih proizvodov.
Po izčrpni predstavitvi smo se premraženi in lačni (vsaj avtor teh vrstic) odpeljali v Medano, kjer smo imeli še eno izčrpno razpravo s predstavitvijo dosedanjih rezultatov sodelujočih ob zaključku prve faze projekta. Večer se je ob prijetni družbi, dobri hrani in pijači zavlekel pozno v noč.